Jste raději IN nebo OUT?

Není řeč o tom, jak následujete aktuální módní trendy. Jde o to, jakému místu dáte přednost pro svatební obřad? Jako ostatně všechno, i svatba venku pod širým nebem má své klady i zápory. Rádi bychom vám představili několik z nich:

Klady:

Jedinečná atmosféra

Je to prostě romantika jako stehno. Je potřeba ošetřit, připravit a zajistit daleko více věcí, než když budete uvnitř, ale stojí to za to! Uvolněná atmosféra, která působí velice přirozeně. A když vám bude venku hrát živá hudba, bude to báječný zážitek pro všechny.

Neomezeně místa

50, 100, 200 hostů není žádný problém, navíc si můžete v případě potřeby jednoduše zvolit i místo s bezbariérovým přístupem. Pokud má někdo z hostů nutnou potřebu odejít nebo si odskočit, může to venku udělat tiše a nepozorovaně. A nepřijdou zkrátka ani vaši domácí mazlíčci, hlavně pejsci, kteří venku nikomu nebudou překážet.

Možnost uspořádat obřad kdekoliv

Louka, stodola, zámecká zahrada nebo váš vlastní dvorek na vsi. Fantazii se meze nekladou, vždy je jen potřeba přesvědčit oddávajícího, aby na dané místo dorazil. S obřadníky z velkých měst může být někdy problém s neochotou, naopak církevní oddávající, pokud vám to je blízké, rádi dorazí kamkoliv, aby stvrdili vaši lásku před Bohem.

Utrpení pro fotografy?

Někdy to může být pořádná fuška přizpůsobit se světlu venku, ale dobrý fotograf si přece se vším poradí. Naopak se dá slunce velice dobře využít, stejně jako větve velkých stromů nebo luční kvítí.

Zápory:

Počasí

Každý si přejeme, aby nám na svatbě nepršelo, i když se říká, že prší štěstí. Tohle prostě nikdo nechce. Zároveň ani vítr zrovna není příjemným společníkem na vašem obřadu – nevěstě leze závoj přes obličej, ženichovy vlaje sako a hostům se z klopy trhají vývazky. Počasí prostě neovlivníme, ale pokud i přesto na svatbě v exteriéru trváme, vždy se dá pro všechny případy zajistit párty stan. Nesmíme si zapomenout do auta připravit i deštníky, ale pozor, musí být dost pěkné na to, aby jsme se s nimi mohli i vyfotit.

V případě neúnosného horka musíme mít vždy připravený coffee break – místo s nápoji a lehkým občerstvením, ideálně s obsluhou, která bude osvěžení roznášet babičkám, dědečkům, těhotným a dalším, kteří to jistě ocení.  Od věci nejsou ani jednoduché vějíře. Pokud tušíte, že bude velké horko, připravte si sezení do polostínu nějakého pěkného stromu.

Hmyz

Ne jen hmyz létající kolem občerstvení, ale i bílé šaty nevěsty mohou lákat broučky a včeličky. Navíc jich pár posbíráte i cestou k oltáři. Nemusíte se bát, že vás něco bodne, ale spíš počítejte s tím, že čmelák vzadu na šatech zřejmě zaujme alespoň polovinu hostů a možná ani nebudou koukat na nic jiného. Navíc pozor, pokud máte alergii na pyl!

Nedostatek soukromí 

Asi vám to nebude vadit, ale jakmile budete mít obřad venku, náhodní kolemjdoucí vás jako nevěstu rozhodně neminou. Budou si vás fotit, natáčet, vzdychat och a ach. Pokud budete v obřadní síni nebo v zámecké komnatě, nikdo cizí se sem nedostane. Pokud kolem pojede sanitka nebo hasiči, budou vám sirény hulákat jak na lesy. Navíc je tu všeobecně daleko víc věcí, které mohou odpoutat pozornost vašich hostů.

Nevhodný terén

Pozor na písek, trávu i kamínky. Pro nevěstu v podpatcích to může být pěkně zapeklité. Ale i toto se dá jednoduše vyřešit zapůjčením běhounu. Za cenu okolo 400 Kč nabízejí různé agentury zapůjčení těchto koberečků v různých barvách i délkách. Pokud je ale celé místo obřadu ze svahu, je to komplikace – kvůli místům k sezení hostů, slavobráně nebo oltáři. Pokud můžete, vybírejte vždy co nejrovnější terén. Pokud je svatba na louce nebo zahradě ujistěte se, že po trávě budete moci chodit i v případě, že bude den před obřadem silně pršet.

 

zpět